"Урожай" було зібрано у жовтні 2016 р. з молодого дерева, знайденого у "Дендрарії лісо-дослідної станції" (на території Вінницького (П'ятничанського) Лісопарку; вул. Максимовича, 39). На фото в деталях — вже підсушений горіх (і спроба його реконструкції).
- Зовнішна оболонка пухнаста, при дозріванні зазвичай залишається на горіхах; при подрібненні у свіжому стані (зеленої, соковитої) дає "йодистий" запах.
- Дерев'яниста шкаралупа горіха товста (ребриста, з повітряними камерами) й міцна (молоток допомагає).
- Ядро горіха можна їсти (воно не володіє сильним смаком, хоча й досить жирне), але його важко добути (і до того ж воно відносно тонке); крім того, воно ще має якийсь специфічний "аптечний" присмак (у свіжозібраного горіха — "йодистий"; у ядра, добутого з підсушеного горіха — слабкий).
In English. Manchurian walnut (Juglans mandshurica) is a tree from the walnut family (Juglandaceae); it's a relative of the Persian / English / common walnut (Juglans regia), well-known in Europe. Unlike the latter, it's native to East Asia (China etc.), but it's sometimes cultivated in Europe too, including Ukraine.
The nuts were harvested in October 2016 from a young tree found growing in the "Arboretum of the Forest Experimental Station" (located in the Vinnytsia / Piatnychany forest park area; 39 Maksymovycha Street, Vinnytsia, Ukraine). The detailed photos show a dried walnut (and an attempt to reconstruct it).
- The external husk is pubescent; it usually stays on the nut when it ripens. Crushed fresh husks produce somewhat iodine-like scent.
- The woody shell is thick (ribbed, has air cavities) and hard (a hammer can help).
- The nut kernel is edible (it's quity oily, but lacks a strong taste), although it's hard-to-extract (and somewhat thin); in addition, it has a slight flavor of something "medicinal" (for freshly harvested and cracked nuts, an iodine-like one; the flavor of kernels extracted from dried walnuts is much more weak).










Немає коментарів:
Дописати коментар