четвер, 29 червня 2017 р.

Маньчжурський горіх у Вінниці / Manchurian Walnut in Vinnytsia

Українською. Горіх маньчжурський (Juglans mandshurica) — дерево з родини горіхових (Juglandaceae); родич відомого нам горіха волоського / грецького (Juglans regia). Родом з азійського Далекого Сходу (Китай і т. д.), але в Україні також іноді вирощується — зустрічається і в м. Вінниця.

"Урожай" було зібрано у жовтні 2016 р. з молодого дерева, знайденого у "Дендрарії лісо-дослідної станції" (на території Вінницького (П'ятничанського) Лісопарку; вул. Максимовича, 39). На фото в деталях — вже підсушений горіх (і спроба його реконструкції).
  • Зовнішна оболонка пухнаста, при дозріванні зазвичай залишається на горіхах; при подрібненні у свіжому стані (зеленої, соковитої) дає "йодистий" запах.
  • Дерев'яниста шкаралупа горіха товста (ребриста, з повітряними камерами) й міцна (молоток допомагає).
  • Ядро горіха можна їсти (воно не володіє сильним смаком, хоча й досить жирне), але його важко добути (і до того ж воно відносно тонке); крім того, воно ще має якийсь специфічний "аптечний" присмак (у свіжозібраного горіха — "йодистий"; у ядра, добутого з підсушеного горіха — слабкий).
Див. також: Родичі горіхові у Вінниці

In English. Manchurian walnut (Juglans mandshurica) is a tree from the walnut family (Juglandaceae); it's a relative of the Persian / English / common walnut (Juglans regia), well-known in Europe. Unlike the latter, it's native to East Asia (China etc.), but it's sometimes cultivated in Europe too, including Ukraine.

The nuts were harvested in October 2016 from a young tree found growing in the "Arboretum of the Forest Experimental Station" (located in the Vinnytsia / Piatnychany forest park area; 39 Maksymovycha Street, Vinnytsia, Ukraine). The detailed photos show a dried walnut (and an attempt to reconstruct it).
  • The external husk is pubescent; it usually stays on the nut when it ripens. Crushed fresh husks produce somewhat iodine-like scent.
  • The woody shell is thick (ribbed, has air cavities) and hard (a hammer can help).
  • The nut kernel is edible (it's quity oily, but lacks a strong taste), although it's hard-to-extract (and somewhat thin); in addition, it has a slight flavor of something "medicinal" (for freshly harvested and cracked nuts, an iodine-like one; the flavor of kernels extracted from dried walnuts is much more weak).
See also: The Walnut Family in Vinnytsia

Немає коментарів:

Дописати коментар