субота, 24 червня 2017 р.

Чорний горіх у Вінниці / Black Walnut in Vinnytsia




Українською. Горіх чорний (Juglans nigra) — високе дерево з родини горіхових (Juglandaceae); родич відомого нам горіха волоського / грецького (Juglans regia). Родом з Північної Америки, але в Україні також вирощується — зустрічається і в м. Вінниця.

"Урожай" було зібрано у жовтні 2016 р. з дерева, знайденого біля Вишенського ставка (воно ж "Вишенське озеро", "озеро "Поділля"" тощо), на південному березі (пров. Вишенька); на фото в деталях — вже підсушені горіхи.
  • Зовнішна оболонка при дозріванні не тріскається, а залишається на горіхах; має сильний специфічний аромат (відносно приємний, нагадує якийсь старомодний одеколон; при висушуванні цей аромат зберігається!), при подрібненні її у свіжому стані (зеленої, соковитої) — до нього додається "йодистий" запах. Сік забарвлює предмети подібно до волоського горіха.
  • Дерев'яниста шкаралупа горіха дуже товста й міцна (молоток допомагає).
  • Ядро горіха можна їсти (воно досить жирне; а на відміну від волоського горіха, гіркувато-терпкий присмак відсутній), але крім того, що його важко добути, воно ще й має якийсь специфічний "аптечний" присмак (у свіжозібраного горіха — з "йодистим" відтінком; у ядра, добутого з підсушеного горіха — залишається аромат, що трохи нагадує "валер'янку").
Див. також: Родичі горіхові у Вінниці

In English. Black walnut (Juglans nigra) is a high-growing tree from the walnut family (Juglandaceae); it's a relative of the Persian / English / common walnut (Juglans regia), well-known in Europe. Unlike the latter, it's native to North America, but it's cultivated in Europe too, including Ukraine.

The nuts were harvested in October 2016 from a tree found growing on the southern bank of the "Vyshenka lake" (Vyshenka lane, Vinnytsia, Ukraine). The detailed photos show the dried walnuts.
  • The external husk doesn't become torn when the nut ripens, but stays intact instead. It has a strong distinctive scent (a rather pleasant one, somewhat reminiscent of a vintage cologne; the aroma remains after drying); additionally, crushed fresh husks have somewhat iodine-like flavor. Similarly to the common walnuts, the juice causes dark stains on the items it has contact with.
  • The woody shell is very thick and hard (but a hammer can help).
  • The nut kernel is edible (it's quity oily, and it lacks the astringent bitter tones of common walnuts), and it's not only hard-to-extract, but also having somewhat specific taste. The flavor of kernels extracted from dried walnuts somewhat remind me of valerian (Valeriana officinalis); additionally, freshly harvested and cracked nuts have some iodine-like flavor tinge (it could be called a "medicinal" flavor).
See also: The Walnut Family in Vinnytsia





Bonus:

---
Last updated: 2017-07-10

Немає коментарів:

Дописати коментар